Nie tylko tytoń czy alkohol, ale również cukier jest substancją uzależniającą, której nadmierne spożycie może prowadzić do ryzyka poważnych problemów zdrowotnych. Wśród nich wymienić można m.in. otyłość, choroby zębów jak próchnica, cukrzycę oraz inne poważne schorzenia takie jak ADHD, Alzheimer czy nawet nowotwory. Dlatego też rafinowany cukier często określany jest mianem „białego zabójcy”.
Cukier jest obecny w wielu produktach spożywczych, które na co dzień znajdują się na naszych stołach – chlebie, makaronie, sosach, jogurtach, batonikach, czekoladach, płatkach śniadaniowych czy musli. Jak zatem uniknąć konsumpcji cukru i jakie alternatywy słodzące stosować? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w książce „Zastąp cukier. Cztery słodkie kroki do zdrowia”, wydanej przez Wydawnictwo Vital.
W tej publikacji autorzy podejmują temat uzależnienia od rafinowanego cukru, sposobów walki z nim oraz metod obrony przed jego negatywnym wpływem na zdrowie. Zdaniem autorów, nie musimy zupełnie rezygnować ze smaku słodkiego – kluczem jest wybór zdrowszych alternatyw cukru. Wybrane przez nich zamienniki dostarczają organizmowi niezbędnej energii, nie wpływając przy tym negatywnie na metabolizm. Książka zawiera również wiele oryginalnych przepisów kulinarnych, które pozwolą nam przygotować różnorodne dania i desery bez użycia szkodliwego cukru.