Płukanie gardła i jego korzyści dla zdrowia – naturalne metody leczenia

Wykorzystanie naturalnych metod leczniczych, takich jak płukanie gardła i jamy ustnej, jest praktyką powszechną od wielu pokoleń. Ludzka śluzówka jest integralną częścią organizmu, a jej wrodzona zdolność do obrony przed patogenami jest nie do przecenienia. Niemniej jednak, zewnętrzne wsparcie w postaci płukań może okazać się niezwykle korzystne. Warto dowiedzieć się jak, kiedy i czym płukać gardło by zadbać o swoje zdrowie.

Ból gardła jest dolegliwością nie tylko nieprzyjemną, ale również bardzo częstą. Pomimo pozorów rzadko wymaga on stosowania antybiotyków. Naturalne płukanki są alternatywą dla przeciwbólowych leków, które są dziś nadużywane oraz pastylek do ssania, które często zawierają cukier lub sztuczne słodziki.

Naturalna procedura płukania gardła polega na nabraniu cieczy do jamy ustnej i „burzeniu” jej za pomocą powietrza wydychanego z płuc, bez połykania. Ten proces trwa zazwyczaj kilkanaście sekund i kończy się wypluciem cieczy. Aby dokładnie wypłukać gardło, konieczne jest odchylenie głowy do tyłu. Chroni nas przed połknięciem lub zakrztuszeniem dźwięk „gy”, który powoduje zamknięcie strun głosowych. Dzięki temu płyn zazwyczaj nie dostaje się dalej niż do krtani.

Głównym powodem stosowania płukań gardła jest chęć usunięcia flegmy, która często towarzyszy wielu infekcjom górnych dróg oddechowych. Wydzielina ta zwykle spływa tylną ścianą gardła, podrażniając je i prowadząc do stanów zapalnych. Obecność stanu zapalnego może wiązać się z bólem, dreszczem, chrypką, zaczerwienieniem, opuchlizną a nawet częściową utratą głosu w przypadku zajęcia strun głosowych. Mechaniczne czyszczenie śluzówki ma na celu usunięcie tej wydzieliny. Czasami mamy do czynienia nawet z ropnymi nalotami na migdałkach i gardle!

Dodatkowo, różne płukanki mogą pozytywnie wpływać na nasze wewnętrzne pH, które z kolei wpływa na równowagę biologiczną mikroflory naturalnie występującej na błonie śluzowej. Przy odpowiednim poziomie kwasowości, korzystne bakterie mają większą szansę przetrwać i nie dać się zdominować przez chorobotwórcze patogeny.