W erze obfitości, w której żyjemy, paradoksalnie zdrowie naszych najmłodszych może być zagrożone przez wcale nie tak rzadko podawane im jedzenie. Istnieje wiele pokarmów, które są niezalecane dla dzieci, a nawet stanowią bezpośrednie niebezpieczeństwo dla ich życia. Czy zatem istnieją jakieś konkretne produkty, które powinniśmy całkowicie wyeliminować z diety naszych pociech?
Dobór odpowiedniej diety jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego najmłodszych. Zatem rola rodziców w kreowaniu zdrowych nawyków żywieniowych jest niezaprzeczalna. Oprócz dostarczania niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin, coraz większą rolę odgrywa kontrola wielkości porcji oraz eliminacja potencjalnych zagrożeń związanych z konsumpcją pokarmów szkodliwych, toksycznych czy zbyt tłustych.
Zasady żywienia niemowląt
Wielowiekowa praktyka medyczna doprowadziła do stworzenia ścisłych zasad dotyczących diety niemowląt. Zasady te zmieniały się na przestrzeni lat – na przykład w latach 20. XX wieku wprowadzono jedzenie dla niemowląt w słoiczkach, a kilka dekad temu zalecano karmienie noworodków sokiem z marchwi. W dzisiejszych czasach najważniejsza jest dieta oparta wyłącznie na karmieniu piersią do 6 miesiąca życia dziecka, a następnie stopniowe wprowadzanie stałych pokarmów, zawsze po jednym na raz, aby monitorować ewentualne reakcje alergiczne.
Ważną informacją dla rodziców jest fakt, że dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia nie powinno się podawać miodu. Wynika to z ryzyka wystąpienia botulizmu niemowlęcego, choroby spowodowanej przez spożycie spór Clostridium botulinum. Choć ryzyko jest niewielkie, choroba ta może prowadzić do śmierci w 10-15% przypadków.
Ponadto, mleko krowie jest niewłaściwe dla niemowląt ze względu na trudne do strawienia białko i niewłaściwy profil kwasów tłuszczowych. Z ostatnich badań wynika również, że mleko krowie może powodować krwawienia w układzie pokarmowym niemowlęcia.
W diecie niemowlaka nie powinny się również znaleźć potrawy solone, które mogą uszkodzić nerki dziecka. Owoce cytrusowe z kolei często powodują wysypki, a niedogotowane jajka i sery z niepasteryzowanego mleka stanowią ryzyko zatrucia groźnymi bakteriami. W diecie niemowląt nie zaleca się również soków, które mają niską wartość odżywczą i konkurencją z mlekiem oraz innymi pokarmami.
Pokarmy stwarzające zagrożenie dla małych dzieci
Paradoksalnie, jednym z największych zagrożeń dla życia dzieci do 3 roku życia są pokarmy, które zatrzymują się w drogach oddechowych i mogą spowodować uduszenie. Zgodnie ze statystykami, w USA co piątego dnia dochodzi do śmiertelnego przypadku zakrztuszenia wśród najmłodszych. Tlenobrób nawet krótkotrwały może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń mózgu.
Na podstawie obserwacji medycznych, uznano za najbardziej ryzykowne produkty takie jak: winogrona, parówki, gruszki, jabłka, makaron pszenny czy gotowana fasola. Do 4 roku życia nie zaleca się też podawania orzechów, pianek marshmallow, gum do żucia, popcornu czy lepkich słodyczy. Wymaga się także ostrożności przy podawaniu dzieciom płatków śniadaniowych o okrągłych kształtach, tofu pokrojonego w kostki, tostów czy jajecznicy. Prawidłowe żywienie dzieci powinno odbywać się bez pośpiechu, bez mówienia czy oglądania telewizji.